Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ονειροπαγίδες για σενα.


Το ξέρατε ότι η Ονειροπαγίδα είναι ένα χειροτέχνημα με μαγική σημασία, που χρησιμοποιείται από τους Ινδιάνους για την προστασία από τα κακά όνειρα.
Σύμφωνα μάλιστα με την παράδοση των ινδιάνων Λακότα, ο διδάσκαλος της σοφίας Ικτόμι εμφανίστηκε σε όραμα  σε έναν πνευματικό αρχηγό των Λακότα, παίρνοντας τη μορφή μίας πολύ σοφής αράχνης. Αρχικά του μίλησε σε μία πνευματική γλώσσα που μόνο οι αρχηγοί των Λακότα κατανοούσαν. Έπειτα καθώς μιλούσε, πήρε το στεφάνι από ιτιά που είχε ο αρχηγός, και ήταν διακοσμημένο με φτερά,  χάντρες, τρίχες αλόγου και προσφορές και άρχισε να υφαίνει σ' αυτό ένα δίχτυ από την εξωτερική μεριά προς το κέντρο. Όταν τελείωσε, έδωσε πίσω το πλεγμένο στεφάνι στον αρχηγό και είπε: "Σε αυτόν τον ιστό είναι ένας τέλειος κύκλος, αλλά υπάρχει μία τρύπα στο κέντρο του κύκλου. Χρησιμοποιήστε τον ιστό για να ενισχυθείτε εσείς οι άνθρωποι, για να επιτύχετε τους στόχους σας και να χρησιμοποιήσετε της ιδέες των ανθρώπων σας, τα όνειρα και τα οράματα. Εάν πιστέψετε στο μεγάλο πνεύμα, ο ιστός,  θα πιάσει τις καλές ιδέες σας, και οι κακές θα περάσουν από την τρύπα."

Η χρήση του αντικειμένου γενικεύθηκε και σε άλλα ινδιάνικα έθνη, ειδικά στη δεκαετία 1960-1970 όπου αναπτύχθηκε το ινδιάνικο κίνημα. Στη συνέχεια άτομα και ομάδες του χώρου της Νέας Εποχής άρχισαν να κατασκευάζουν, κι ακόμα να πωλούν ονειροπαγίδες και κάπως έτσι μπήκαν στην ζωή μας οι ονειροπαγίδες. 
Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την όμορφη παράδοση, μπορούμε να δημιουργήσουμε κι εμείς μια ονειροπαγίδα.
Υλικά που θα χρειαστούμε:
Σπάγκο 
Σύρμα 
Πένσα
Ψαλίδι
Κολλητική ταινία διπλής όψης ή απλή κόλλα
Χάντρες
Σελοτέιπ
Φτερά 
Νήμα κεντήματος

                                           Κατασκευή ονειροπαγίδας
Για να σχηματίσετε ένα ομοιόμορφο στεφάνι χρειάζεστε ένα «καλούπι». Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στρογγυλό κουτί. Κόψτε ένα κομμάτι σύρμα αρκετά μεγάλο, τυλίξτε το δύο φορές γύρω από το «καλούπι» σας και κόψτε τις άκρες που περισσεύουν.  Μετά ενώστε σε διάφορα σημεία τους δύο κύκλους με σελοτέιπ για να αποκτήσετε ένα στεφάνι.

Τοποθετήστε την κολλητική ταινία διπλής όψης ή την κόλλα γύρω από το στεφάνι και τυλίξτε το με το σπάγκο. Δέστε με έναν κόμπο ένα αρκετά μακρύ κομμάτι σπάγκου στο στεφάνι. Τυλίξτε το στεφάνι με τον σπάγκο κάνοντας θηλιές.

Στο τέλος του πρώτου γύρου θα περάσετε τον σπάγκο μέσα από την πρώτη θηλιά. Συνεχίστε κατ’ αυτόν τον τρόπο περνώντας όσες  χάντρες θέλετε και μέχρι το σημείο μου επιθυμείτε. Στο τέλος θα πρέπει να περισσέψει ένα μακρύ κομμάτι σπάγκου για να δέσετε έναν κόμπο και να κρεμάσετε στην άκρη του μερικά φτερά, χάντρες ή ότι άλλο θέλετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου