Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018

Ο Φριχ σκουπιδοαρρώστησε της Φωτεινής Κοντοπούλου

Όταν διαβάζω ένα βιβλίο ή ένα παραμύθι και μου αρέσει δεν διστάζω να το προτείνω και σε άλλους φίλους να κάνουν το ίδιο. Πρόσφατα η γλυκιά νηπιαγωγός Κοντοπούλου Φωτεινή που είχα την τιμή να την γνωρίσω μέσω από το φβ μου έστειλε ένα παιδικό παραμύθι που έγραψε εκείνη το 2017 και την επιμέλεια έκδοσης ανέλαβε ο Δήμος Χλαπτσιούδης για να το διαβάσω με τον αντράκι μου που όλοι ξέρετε τρελαίνεται για τις εικονογραφημένες ιστορίες αν και είναι μόνο 4 χρονών. Έτσι λοιπόν κάτσαμε κάτω ένα απόγευμα με τον μικρό και ξεκινήσαμε να το διαβάζουμε. Αυτό που μου έκανα εντύπωση ήταν ότι την εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου την είχαν αναλάβει μαθητές νηπιαγωγείου, κάτι που δεν με άφησε ασυγκίνητη. 

Λοιπόν ο Φριχ ένα σκουλήκι και η σύντροφός του η Ροδούλα, μια ντοματοκονσερβούλα, αρρώστησαν βαριά εξαιτίας των σκουπιδιών της χωματερής. Μετά από παρέμβαση στο δήμο η χωματερή κλείνει και όλοι αρχίζουν να κάνουν ανακύκλωση μειώνοντας τα σκουπίδια.

Όπως καταλάβατε η ιστορία του Φριχ είναι ένα οικολογικό παραμύθι, το οποίο είναι κατανοητό με απλή γραφή που δεν δυσκολεύει το παιδί να καταλάβει όσα λέει μέσα η ιστορία του. Τα στιχάκια που χρησιμοποιεί η κ. Κοντοπούλου για να διηγηθεί την ιστορία της είναι πολύ έξυπνα και αστεία. 
Τα παιδιά μέσα από το παραμυθοποίημα και την ιστορία του Φριχ και της συντρόφου του Ροδούλας μαθαίνουν για την ανακύκλωση και τις φοβερές συνέπειες που έχουν τα σκουπίδια στην υγεία. 

Η κ. βραβευμένη νηπιαγωγός για τις δράσεις του σχολείου της πιστεύω πως έχει κάνει μια φοβερή δουλεία και της εύχομαι μέσα από την καρδία μου να μην σταματήσει ποτέ να προσφέρει έργο για τα παιδιά που τόσο αγαπά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Η Φωτεινή Κοντοπούλου είναι νηπιαγωγός και διδάσκει στα Μέγαρα Αττικής. Είναι παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών Πάτρας και συνέχισε τις σπουδές της στη Νοσηλευτική του Ε.Ε.Σ. Σπούδασε Ψυχοθεραπεία και την ελληνική νοηματική γλώσσα, ενώ ασχολήθηκε και με τη Μουσειακή Αγωγή κι επιμορφώθηκε σε προγράμματα Αγωγής Υγείας. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού της έργου, ασχολήθηκε με Καινοτόμες δράσεις και Προγράμματα Αγωγής Υγείας. Συνεργάστηκε με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (διαπολιτισμική αγωγή και εκπαίδευση). Το 2016 βραβεύτηκε από την ΕΕΠΦ για τη δράση του νηπιαγωγείου της "διαχείριση τροφικών αποβλήτων" (2013-14). Το 2017 (Ιανουάριος) βραβεύτηκε από τον Δήμο Μεγαρέων για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ως εκπαιδευτικός και ως σχολείο. Την ίδια χρονιά (Ιούνιος) το σχολείο βραβεύτηκε από τη UNICEF για το πρόγραμμα "ελάτε να σας γνωρίσω τους φίλους μου, τα παιδιά του κόσμου". Ακόμα συμμετείχε σε πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό παραμυθιού με θέμα "μην κλαις ειρήνη...", ενώ βραβεύτηκε στο 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο "η μουσική των παλιών μετάλλων" από την ΕΕΠΦ (Απρίλιος 2016) με θέμα συμμετοχής "ζωντανεύοντας τα κλασσικά παραμύθια με κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά".

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα συλλογικό έργο με την κ. Δέσποινα Λέκκα με τίτλο
Επαγγελματομαγέματα... θεατροτιτιβίσματα... 
Ένα project διδακτικό με κατασκευές, παραμυθοποίηση και θέατρο που φέρνει σε επαφή τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας με μια σειρά επαγγελμάτων.

Εδώ θα βρείτε τα πάντα για την κ. Κοντοπούλου καθώς και τα έργα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου